Billig og miljøvenlig metode til at afilte fjernvarmevand

13.6.2014 0:00   Greve

VEKS havde store forventninger, da selskabet for godt to år siden satte sit nye, katalytiske afiltningsanlæg i drift. “Og de er allerede blevet indfriet,” konstaterer VEKS’ projektkoordinator inden for kedler og distributionsanlæg, Mike Jarvig. VEKS’ anlæg er det første af sin slags i stor skala, og selskabet slår gerne til lyd for, at katalytisk afiltning er en fremtidssikker, miljøvenlig og oven i købet billig metode til at fjerne ilt fra fjernvarmevand.

 

Vandkvalitet i topklasse og længere levetid

 

Der er tre afiltningsanlæg på hver 150 m3/timen i hovedstadsområdets fjernvarmesystem: VEKS’ anlæg på Avedøreværket og CTR og HOFOR har hvert et anlæg på Amagerværket.

De tre afiltningsanlæg har nu i godt et par år fungeret upåklageligt, og man har opretholdt en høj vandkvalitet i fjernvarmesystemet. “Også selvom fjernvarmevandet påføres øget ilt ved reparationer, udskiftning af ventiler, udvidelser af fjernevarmesystemet osv.,” fortsætter Mike Jarvig.

Med det nye anlæg har VEKS desuden fået reduceret driftsomkostningerne til under det halve – med en tilbagebetalingstid på ca. fem år. Mike Jarvig er begejstret: “Al levetidsforlængelse gavner! Det har oven i købet givet os en merindtjening, at vi kan sælge spædevand af højeste kvalitet til de lokale fjernvarmeselskaber.”

Gode ideer smitter ofte. Nu har både Dong Energy, HOFOR og Vestforbrænding adopteret den katalytiske metode til afiltning.

 

Stanford Universitetet anvender dansk vandteknologi

 

Også uden for landets grænser vækker metoden opsigt. Via COWI blev BWT kontaktet af Stanford Universitet, hvor fjernvarme skulle erstatte et dampsystem. Universitetet havde besluttet sig for en grøn profil med nul-emission via langtidsholdbare, miljøvenlige løsninger.

Før i tiden estimerede man levetiden på rørsystemer til at være omkring 10 år og man kalkulerede med et højt kemikalieforbrug til at styre vandkvaliteten og reducere korrosion af rørene.

Derfor var det en gåde for Standford Universitet, hvordan man som VEKS kan opretholde et mere end 25 år gammelt rørsystem – endda i bedste stand. Her er en del af forklaringen høj vandkvalitet og forebyggende vedligehold.
Efter sparring og erfaringsudveksling mellem alle parter endte det hele med, at universitetet fik et afiltningsanlæg fra BWT integreret i det nye fjernvarmesystem.

 

VEKS i Køge er også med

 

Succeshistorierne er i mellemtiden nået til Køge Kraftvarmeværk, som også har fået anlæg til katalytisk afiltning. – Både i transmissionssystemet og i Køge Fjernvarmes eget vand. Anlægget i Køge er på et 20 m3 / timen og medvirker til en lang levetid på rørsystemerne.

 

Kontakt ved VEKS: Projektkoordinator Mike Jarvig , e-mail: mja@VEKS.dk

Kontakt:

Projektdirektør Thomas N. Larsen
Direkte 4397 0227
E-mail: tnl@bwt.dk
Projektleder Lars Klein
Direkte 4397 0228
E-mail: lk@bwt.dk