Helt rent vand med magnesium giver bedre kaffe

20.2.2015 0:00  

Den perfekte ristning eller kaffesort er ikke altid nok. Vandkvaliteten spiller en væsentlig rolle i kaffe-oplevelsen. Den rigtige vandkvalitet er med til at fremhæve kaffens dybe nuancér og karakter – både i smag og duft.

 

Vi har tendens til at se postevand som en ren ingrediens, men vandet er fyldt med mineraler, som påvirker og interagerer med kaffebønnen til at forme smagen. Vandets indholdsstoffer er en kompleks størrelse og afhænger af geografisk område. Vi kender alle kalken, men vidste du også at vandet indeholder bikarbonat, natrium, magnesium, klorider, sulfat og mange flere stoffer? Alle disse stoffer påvirker kaffeoplevelsen – i positiv eller negativ retning!

 

Professionelle kaffespecialister er ikke i tvivl

Morten Münchow, kaffeekspert og ekstern lektor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet er ikke i tvivl om at vandkvalitet har indflydelse på smagen i koppen.

 

I en sensorisk blindtest smagte syv kaffesmagsdommere på én type kaffe brygget med forskelligt vand fra henholdsvis; vandhanen, et ionbytningsfilter1 samt et omvendt osmoseanlæg2 med magnesium-mineralfilter.

 

”Selvom vi havde regnet med en effekt, blev vi meget overraskede over hvor stor effekten var. Der var enorm forskel på hvordan kaffen fremstod rent sensorisk og smagsdommerne var enige. Den tydeligste effekt af omvendt osmose plus mineralfilter er frugtig syrlighed, som blev fremhævet samt bitterheden, som blev dæmpet. Dette er både min egen erfaring og også det man hører i branchen, men det var sjovt at se det sort på hvidt i et sensorisk eksperiment” udtaler Morten Münchow.

Illustrationen viser resultatet fra den sensoriske blindtest.  Omvendt osmose + magnesium-mineralfilter (RO+Bestmin Premium) skiller sig især ud ved at fremhæve en frugtig syrlighed (Acidic og Fruit) og dæmpe bitteheden i kaffesmagen.

  

 

Slut med at gå på kompromis – forbedret smag og optimal maskinbeskyttelse

”Baristaerne ved, at et vandfilter er nødvendigt for at beskytte de dyre espressomaskiner, men kompromiset kan blive kaffens mange smagsnuancer. Med det nye fødevaregodkendte omvendte osmoseanlæg kan man nu både beskytte espressomaskinen og samtidigt give gæsterne en bedre kaffeoplevelse. En fødevaregodkendt løsning har længe været efterspurgt i markedet” udtaler Connie Bechmann Angelsø.

 

Det eneste fødevaregodkendte omvendt osmoseanlæg

Omvendt osmoseanlægget Bestaqua 22/24/26 fra BWT er det eneste fødevaregodkendte anlæg i Danmark og fremstilles efter de strengeste krav til fødevareproduktion. Anlægget kombineres med mineralfilteret Bestmin Premium, som tilføjer magnesium til vandet. Anlægget fylder 23x25x38 cm. og kan installeres direkte i et skab under espressomaskinen sammen med magnesium-mineralfilteret. Prisen ligger på omkring 15.000 kr. ekskl. moms. for begge produkter. 

 

 

 

 

Magnesium er hemmeligheden bag smagen

Mineralet magnesium har mange gode egenskaber – en af dem er evnen til at være smagsforstærker og i kaffebrygning hjælper det til at fremhæve kaffens mange smagsnuancer.

 

Det mest velegnede vand til kaffe opnås gennem to trin:

 

1. Omvendt osmose fjerner alle smagsforstyrrende stoffer:
Omvendt osmose er vandfiltreringsproces, hvor vandet under et tryk presses igennem en membran, hvor kun de helt rene vandmonokyler slipper igennem. Kalk, tungmetaller, klorider m.m., selv mikroorganismer som bakterier fjernes.


Resultatet er helt rent vand!  

 

2. Mineralfilter tilføjer magnesium:
Det nu helt rene vand re-mineraliseres ved hjælp af et mineralfilter, som tilfører magnesium til det rene vand.

 

Resultatet er vand perfekt balanceret med magnesium – vand uden forstyrrende smagsstoffer. 

 

 

 

Se flere løsninger til kaffe- og espressomaskiner  

 

 

 

1)

I testen blev ionbytningsfilteret Bestprotect anvendt. Filteret blødgør vandet og anvendes til at beskytte espressomaskinen.

2)

Omvendt osmose er en vandfiltreringsproces, hvor vandet under et tryk presses igennem en membran, hvor kun de helt rene vandmonokyler slipper igennem.

 
Yderligere oplysninger:


Kaffeekspert og ekstern lektor på KU

Morten Münchow

Mail: morten@coffee-mind.com

Tel.: +45 30 293 089

 

coffee-mind.dk 

 

Sensorik på Københavns Universitet

 

PR/Marketing 

Karen Jensen

Mail: kaj@bwt.dk

Tel.: +45 43 970 216

 

Salg/produkt spørgsmål

Connie Bechmann Angelsø

Mail: cba@bwt.dk
Tel.: +45 43 970 299