Laboratorievand til fuldautomatiske analyseanlæg

Pladsbesparende vandrensning med forsyningssikkerhed til Regionshospitalet i Randers

6.6.2018 0:00  

I forbindelse med en almindelig udskiftning af udstyret til at analysere blodprøver, skulle Regionshospitalet i Randers have opgraderet deres vandbehandlingsløsning. BWT leverede et anlæg, som både matchede de høje krav fra det nye fuldautomatiske analyseanlæg og var kompakt nok til, at der var plads til det i den gamle og trange bygning.

 

Fuldautomatiske analyseanlæg stiller høje krav til vandkvaliteten for at undgå forurening af analyseresultaterne og beskytte apparaturet. En planlagt investering i en ny blodprøverobot krævede en ombygning, hvor det det nye vandbehandlingsanlæg fra BWT blev placeret i tagetagen.

BWT’s EDI-anlæg (elektrodeionisering) kræver mindre plads end andre anlæg, og er kendetegnet ved at behandle vandet uden kemikalier i en kombination af membranteknologi og ionbytning mellem et elektrisk felt. EDI-anlæggets driftsomkostninger er desuden lave, da der bl.a. ikke er brug for regenerationskemikalier.

- Da vi skulle i gang med projektet, kontaktede jeg mine kolleger i regionen, hvor de har en del erfaringer på området. De anbefalede bl.a., at vi tog kontakt til flere forskellige leverandører heriblandt BWT, siger Andreas Hovmark, der er bygningskonstruktør og projektleder i Teknisk Afdeling på Regionshospitalet Randers. Han fortsætter:

- Vi kunne hurtigt se, at BWT’s løsning var pladseffektiv og frem for alt levede op til vores krav om forsyningssikkerhed, så vi samtidig har mulighed for en anden forsyningsstreng, hvis der sker nedbrud eller lignende. Forsyningssikkerheden er meget vigtig for os.

Laboratorievand Type 1

Moderne fuldautomatiske analyseanlæg stiller store krav til vandkvaliteten, der skal være laboratorievand type 1. Det er American Society for Testing and Materials, der fastsætter standarder for bl.a. laboratorievand, hvor type 1 er den reneste kvalitet, der samtidig har god ledningsevne.

I mange analyseprocesser tilsættes en substans, som starter den kemiske proces. Det kaldes en reaktant og kan eksempelvis være vand. Vand brugt til dette formål skal naturligvis være rent og frit for salte og bakterier for at sikre, at resultatet er korrekt, og at den rigtige behandling af patienten kan iværksættes.

På Regionshospitalet Randers har man valgt at dimensionere anlægget sådan, at de er sikret forsyningssikkerhed gennem et såkaldt redundant system, der forsynes fra to strenge. Det betyder, at man kan producere type 1 laboratorievand i en periode, selvom den primære forsyningsstreng bryder ned.

Tonni Bechmann Angelsø fra BWT oplyser, at man har udviklet den redundante løsning med særlig tanke på danske sygehuse, der er meget afhængige af konstant forsyning af type 1-vand.

- EDI-anlægget er effektivt, men forudsætter at vandet allerede er forbehandlet. For at undgå nedetid har vi skabt en løsning med loop unit, der er fuld redundant med en anden forsyningsstreng. Sammen med vores serviceaftale med 2-3 timers responstid, kan vi love høj oppetid under selv ret ekstreme forhold, slutter Tonni Bechmann Angelsø fra BWTAnlægget er etableret på meget lidt plads på loftet over laboratoriet.