Vand betyder liv.
Vand er vores mission.

Stoffet H2O

Det var kemikeren Henry Cavendish (1731-1810), der opdagede sammensætningen af vand i et eksperiment med hydrogen og oxygen. Han blandede disse stoffer sammen for at lave en eksplosion (oxyhydrogen effekt). I 1811 fandt den italienske fysiker Amadeo Avagadro endelig ud af formularen H2O for vand.

 

Selvom vand har en simpel monokylær struktur, har det unikke fysiske ejenskaber. Som det eneste stof på planeten eksisterer vand i solid, flydende og gasform. Det er disse specielle egenskaber, som gør vand så fascinerende. Vand har 775 gange så høj densitet som luft. Dette faktum udgør ”bouyancy” effekten, hvilket gør det muligt for os – og de fleste pattedyr – at svømme.

 

Mange stoffer udvider sig når de når de udsættes for varme og deres densitet reduceres samtidig, omvendt så forøges densiteten når de køles ned. Normalt når en væske køles, vil den koldere del synke til bunden. Derimod er fryseprocessen for vand helt omvendt. Vand har sin maximale densitet ved 3,8 grader celsius med en massefylde på 1 kg/l. Massefylden på is er 0,91 kg/l og det er grunden til at isbjerge flyder. 

Vand er en dårlig varmeleder. Denne egenskab er af stor betydning for det globale klima. Vand kan indeholde en masse varme, som frigives igennem den kolde årstid. I den varme årstid forhindrer vandet overdrevet opvarmning. På den måde moderer vand forskellene i temperaturerne. Hvis en kubikcentimeter af vand fordamper (ved cirka 100 grader celsius), er dets fylde udvidet til 1243 kubikcentimeter (damptryk) – denne proces dannede grundlag for opdagelse af dampmaskinen.


Uden vand vil der f.eks. ikke være nogen cirkulation af nitrogen eller fosfor – begge livsvigtige elementer i biosfæren. Vand kan opløse salte og i opløselig form give næring til planter. Planter bruger derved disse ioner som næringsstof og frigiver det overskydende vand ud i atmosfæren, som de ikke behøver til deres nitrogen metabolisme. Denne lille vandcyklus er ligeså vigtig som den store cyklus – uden den, og derved uden vand, ville der ikke være liv på Jorden.